Update Facebook secara telepati – Zuckerberg

fb_3360115c

Cuba anda bayangkan pada suatu hari nanti, anda hanya perlu berfikir untuk menghantar mesej dan kemaskini status Facebook anda?? Hebat tak? Ini lah apa yang Mark Zuckerberg mahu Facebook lakukan di masa depan.

Pengasas Facebook Mark Zuckerberg berkata teknologi akan menjadi begitu maju bahawa orang ramai akan dapat menghantar pemikiran kepada rakan-rakan mereka secara telepati.

“Satu hari, saya percaya kami akan dapat menghantar mesej telepati antara satu sama lain secara langsung menggunakan teknologi. Anda hanya boleh memikirkan sesuatu dan rakan-rakan anda akan segera dapat mengalami perkara yang sama, jika anda ingin . Ini akan menjadi teknologi komunikasi muktamad, “katanya.

Zuckerberg disoal mengenai pandangannya terhadap masa depan Facebook dalam sesi selama sejam di rangkaian sosial, di mana beliau juga menjawab pertanyaan daripada pelakon Arnold Schwarzenegger dan ahili fizik Stephen Hawking.

Sebagai menjawab soalan daripadaseorang  pengguna Facebook Marcel Rukeltukel, jutawan tersebut menjelaskan yang berkongsi maklumat merupakan salah satu matlamat utama beliau, terutamanya dengan menggunakan video.

“Terdapat beberapa trend penting dalam komunikasi manusia yang kita harap dapat dipertingkatkan,” kata beliau.

“Pertama, orang ramai mempunya pelbagai cara untuk berkongsi maklumat pada masa ini.  Kita pernah hanya berkongsi menggunakan teks, dan kemudian berkongsi melalui gambar. Di masa hadapan, video akan menjadi lebih penting daripada gambar. Selepas itu, realiti maya mungkin akan menjadi perkara biasa. Dan dimasa akan datang, kita akan mempunyai kebolehan untuk berkongsi pengalaman deria dan emosi kita kepada sesiapa apabila kita inginkan.

“Kedua, orang ramai sudah berkemampuan untuk berkomunikasi dengan lebih kerap. Dahulu, kita perlu bersama dengan seseorang secara peribadi. Dan kemudian dengan komputer yang sangat besar diatas meja atau yang kita boleh bawa berjalan. Sekarang kita mempunyai alat-alat yang luar biasa dalam poket kita pada setiap masa, tetapi kita hanya menggunakannya secara berkala sepanjang hari. Pada masa akan datang, kita akan mempunyai peranti lain yang kita boleh pakai hampir setiap masa untuk  berkomunikasi.

Encik Zuckerberg, yang mempunyai kekayaan bersih bernilai $ 35bn, mengakhiri sesi beliau dengan mendedahkan apakah erti kebahagiaan untuk dirinya.

“Bagi saya, kebahagiaan adalah melakukan sesuatu yang bermakna dan dapat membantu orang ramai”

“Saya rasa ramai orang keliru kebahagiaan dengan keseronokan. Saya tidak percaya kita mampu hanya berseronok setiap hari. Tetapi saya percaya kita mampu untuk melakukan sesuatu yang bermakna dan dapat membantu orang setiap hari.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *