Valvematic Technology dari Toyota

Toyota telah memperkenalkan teknologi injap berubah-ubah baru dan tidak seperti kebanyakan teknologi baru yang biasanya akan dipasang pada model high end, Toyota memilih untuk memperkenalkan ini pada model Corolla Eco mereka. Teknologi terbaru ini dipanggil Valvematic.

Dalam hampir semua jenis kenderaan, kelajuan enjin dikawal oleh pendikit (throttle). Membuka pendikit akan membenarkan lebih udara masuk dan komputer secara automatik akan meningkatkan penghantaran bahan api ke apabila enjin.

Mengenai sistem Valvematic Toyota, kelajuan enjin dikawal dikawal dengan cara yang berbeza. Aliran udara ke dalam enjin dikawal dengan mengubah ketinggian pembukaan injap masuk (intake valve).

Konsep ini bukanlah sesuatu yang baru. BMW telah digunakan di bawah nama Valvetronic dan ia berfungsi dengan baik, tetapi seperti biasa dalam mana-mana teknologi Jerman, ianya terlalu kompleks. Valvematic Toyota mengambil pendekatan yang lebih mudah untuk mengubah bukaan injap.

Sebelum pergi dengan lebih lanjut menganai Valvematic, terdapat beberapa perkara yang perlu difahami. Pertama, sistem ini adalah berbeza daripada Variable Cam Timing, yang digunakan pada banyak kenderaan baru dan juga masih digunakan pada Corolla. Didalam teknologi CVT, plat pendikit boleh dipasang pada enjin, tetapi ianya hanya untuk menyediakan satu sistem ‘keselamatan’.

Hampir setiap masa, plat pendikit akan kekal terbuka luas dan menghapuskan apa-apa sekatan udara ke kebuk pembakaran (intake manifold). Keadaan tanpa vakum dalam kebuk pembakaran , menyebabkan kurang udara masuk ke dalam silinder dan dapat menyediakan kecekapan yang lebih baik dan menjimatkan bahan api.

Akhir sekali, terdapat beberapa pengeluar yang telah menggunakan dua peringkat bukaan injap (contohnya Honda), tetapi sistem terbaru Valvematic Toyota adalah lebih berubah-ubah, setiap masa dari satu milimeter hingga 11 milimeter tinggi bukaan.

Secara mekanikal, sistem Valvematic ini adalah tambahan yang agak mudah untuk reka bentuk enjin yang sedia ada. Plat pemasangan aci sesondol (camshaft) yang berada di bahagian atas kepala silinder dapat digantikan dengan plat Valvematic yang mengandungi aci sesondol dan perkakasan Valvematic dengan mudah. Tidak ada perubahan dalam ketinggian enjin.

Perkara-perkara lain seperti injap, spring injap, sesondol dan juga aci sesondol pada dasarnya tidak berubah, dengan hanya beberapa perbezaan pada profil aci sesondol.

Apa yang ditambah ialah aci kedua di sebelah pengambilan kepala silinder yang memegang lengan berayun (oscillating arm) dan motor elektrik pada hujung aci untuk mengawal jumlah lif injap.

Ketika beroperasi, sesondol akan menolak lengan berayun (oscillating arm), yang seterusnya menolak lengan jumpelang (rocker arm) untuk membuka injap. Rahsia bukaan injap ini secara berubah-ubah ini adalah dari kedudukan lengan berayun.

Setiap lengan berayun mempunyai profil gerakan untuk menolak lengan jumpelang. Apabila lengan berayun digerakkan lebih dekat atau lebih jauh dari sudut hubungan lengan jumpelang, gerakan profil berubah dan begitu juga jumlah bukaan.

Untuk menggerakkan lengan berayun, aci tambahan mempunyai gear heliks di atasnya untuk setiap mekanisme injap. Lengan berayun juga mempunyai pangsi galas dengan gear heliks dalaman di atasnya.

Motor dengan kawalan komputer yang dipasang secara luaran pada enjin dihujung aci tambahan akan menggerakkan pelocok dalaman di aci dan menyebabkan gear heliks berputar berulang-alik sedikit.

Apabila gear heliks berputar, ia akan menyebabkan lengan berayun menukar titik titik tumpuan pivotnya dan ini menyebabkan bahagian yang lain pula bersentuh dengan lengan jumpelang untuk mengubah saiz bukaan.

Ia mungkin kedengaran rumit tetapi, pada hakikatnya, ia adalah reka bentuk yang agak mudah secara mekanikal dan tidak memerlukan tekanan minyak untuk beroperasi. Ini memberikan perbezaan yang amat ketara.

Tengok video dibawah untuk lebih jelas;

Valvematic ini dapat memberi respon enjin yang lebih cepat pada pemandu pada kadar sekurang-kurangnya 10 peratus disebabkan aliran udara yang lebih baik. Ia juga berkesan, mengurangkan bahan api sebanyak lima hingga 10 peratus bergantung kepada cara pemanduan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *