Teknologi 5G – 5 perkara yang anda perlu tahun tentang 5G

5g_5525G belum lagi wujud. Dijangkakan , ia akan mengambil masa sebelum standard dengan betul dapat ditakrifkan. Teknologi mudah alih adalah sukar untuk dijangka kerana ia sentiasa berubah.

Walaubagaimanapun, kerajaan dan syarikat-syarikat gergasi sudah mula melabur berbilion-bilion dolar dalam pembangunan teknologi 5G. Berikut adalah gambaran apa yang sedang berlaku.

1. 5G akan menawarkan lebih daripada kelajuan
4G adalah lebih pantas daripada 3G, 5G sudah pasti akan lebih cepat daripada 4G – tetapi ia dijangka lebih dari sekadar kelajuan.

“5G akan menyaksikan perubahan dan pengharmonian spektrum radio,” Profesor Rahim Tafazolli, ketua badan yang dibiayai kerajaan – 5G Innovation Centre di University of Surrey,UK,  memberitahu kepada BBC. Spektrum frekuensi radio semasa adalah sedikit campur aduk, dengan teknologi baru akan masuk ke dalam ruang kosong secara tidak terkawal. Tetapi International Telecommunication Union “secara komprehensif menyusun semula sebahagian daripada rangkaian radio yang digunakan untuk menghantar data.”

Melalui penggunaan yang lebih cekap spektrum, 5G harus membebaskan ruang untuk peningkatan jumlah pengguna dan peranti yang bersambung. Ini mampu meningkat potenso sebenar internet.

Dijangkakan rangkaian 5G akan melihat kelajuan data sehingga 800Gbps – cukup pantas untuk memuat turun 33 filem HD dalam 1 saat.

2. Ia akan membolehkan teknologi berhubung secara lebih peribadi
Kapasiti yang lebih besar dalam rangkaian 5G akan memberi lebih fleksibiliti dan peluang untuk penyesuaian. Ia juga bakal dicipta untuk bekerja dengan pelbagai jenis peranti. Rangkaian ini mampu mengenalpasti format TV yang sepadan dengan saiz skrin anda, sama ada ia adalah satu telefon, PC atau HDTV.

3. Akan wujud pada tahun 2020
Rangkaian 5G sekarang ini sedang berusaha untuk direalisasikan pada tahun 2020.

Negara seperti Korea Selatan dan Jepun berminat untuk mempunyai rangkaian 5G di Negara masing-masing semasa menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada 2018 dan 2020 dengan Korea Selatan, yang akan melabur AS $ 1.5 bilion dalam pembangunan 5G ini.

4. Penggunaan 5G mungkin lebih perlahan daripada 4G
Badan penyelidikan ABI telah menjangkakan bahawa ia akan mengambil masa lebih daripada lima tahun bagi standard rangkaian 5G untuk mencapai 100 juta pelanggan. berbanding 4G yang mengambil masa tiga tahun. ABI juga percaya Amerika Syarikat akan mempunyai bilangan terbesar pelanggan 5G pada tahun 2025, diikuti oleh China, Jepun, Korea Selatan dan United Kingdom.

5. Semua orang ingin menjadi yang pertama
Persaingan di kalangan negara-negara untuk melancarkan 5G terlebih dahulu adalah sangat sengit dan Korea Selatan pada masa ini berada didepan. Salah satu gergasi mudah alih, LG, dan rakan sejawatannya dari Finland iaitu Nokia, baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan bekerjasama untuk membangunkan 5G di Korea Selatan.

Samsung, satu lagi Korea Selatan teknologi gergasi, mengumumkan pada lewat tahun 2014 bahawa ia telah memecahkan rekod kelajuan 5G global apabila ia mencatat kelajuan 7.5Gbps dalam keadaan pegun pada rangkaian 5G serta kelajuan 1.2Gbps semasa di dalam kenderaan bergerak pada kelajuan 100kmph.

Negara-negara lain jugak tidak jauh di belakang. UK mempunyai 5GIC yang sebahagiannya dibiayai oleh Huawei, Samsung dan BBC; Kesatuan Eropah mempunyai konsortium Metis, yang bertujuan untuk “meletakkan asas 5G.

Walaubagaimanapun..secara dasarnya..masih banyak yang tidak kita ketahui tentang teknologi 5G ini. Cuma yang pasti, pada tahun 2020..kita akan mula memilih telefon pintar baru yang berserta rangkaian 5G.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *