Caj roaming bakal dimansuhkan di seluruh EU

Bermula dari Jun 2017, caj roaming diseluruh Kesatuan Eropah bakal dimansuhkan.

Di bawah peraturan baru ini, pengguna telefon mudah alih akan membayar harga yang sama untuk membuat panggilan, menghantar mesej teks dan menggunakan data dimana sahaja mereka berada di Kesatuan Eropah bermula dari 15 Jun 2017, menurut Suruhanjaya Eropah.

Perunding Eropah juga telah mencapai persetujuan yang akan menyaksikan pembekal internet dilarang dari menyekat atau memperlahankan akses ke kandungan tertentu, perkhidmatan atau aplikasi.

Caj roaming akan menjadi lebih murah daripada sekarang, apabila pengendali hanya akan mendapat bayaran amaun tambahan yang kecil untuk harga domestik sehingga € 0.05 (3p) bagi setiap minit panggilan yang dibuat, € 0.02 per SMS yang dihantar, dan 0,05 € per MB data , tidak termasuk VAT.

Di bawah peraturan baru, pengguna di seluruh EU akan bebas untuk mengakses kandungan pilihan mereka dan tidak lagi adil disekat atau diperlahankan.

Tiada perkhidmatan akan terjejas kerana ia tidak membayar yuran tambahan kepada pembekal perkhidmatan internet.

Semua trafik internet akan diberi layanan yang sama, tertakluk kepada pengecualian faedah awam yang ketat dan dikenal pasti dengan jelas seperti keselamatan rangkaian atau membanteras pornografi kanak-kanak.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *